Ex. Eur. Fus. KNIL M.A. Krancher

Calvin Krancher zoekt zijn grootvader. Dat wil zeggen: hij is op zoek naar het militaire verleden van de Ex. Eur. Fus. KNIL M.A. Krancher (1922-1999). Roepnaam: Anton.

Inderdaad, opa is door de hoogste bevelhebber geroepen. Vragen stellen gaat dan niet meer. En Calvin heeft veel vragen en weinig aanknopingspunten. Ik zag zijn oproep in de Sobat, het blad van de VOMI (Vereniging  Oud-Militairen Indië en Nieuw-Guineagangers Nederland.)  Toen ik hem mailde om de vragen of hij al alles wist, stuurde hij met bloedspoed een mail terug. Hij had nul reacties gehad. Nul.

Dat is beroerd.

Informatie gezocht over:  Ex. Eur. Fus. KNIL M.A. Krancher (1922-1999)

Nu weet Calvin gelukkig wel iets. In zijn oproep schrijft hij:

Mijn grootvader is in 1938 in dienst getreden bij het K.N.I.L. Na zijn krijgsgevangenschap onder de Japanner keerde hij in 1946 terug naar Indië.

Na enkele jaren strijd contra T.N.I. en diverse andere strijdgroepen als onderdeel van Bat. Inf. X. en Bat. Inf. XII K.N.I.L. kwam hij in 1951 terecht in Malang, Oost-Java. Hier was hij ingedeeld bij een eenheid afgekort tot K.P., aan de foto’s te zien een militaire politie annex handhavingseenheid.

Helaas is er over deze eenheid weinig bekend, tot op heden is mij de volledige naam van de eenheid zelfs niet duidelijk.

Nu zit ik met de vraag of er nog leden van deze groep in leven zijn, ik heb de volgende namen kunnen achterhalen: A. de Groot, ‘Klokke’, A. Vogelensang, de Vries, Lt. Barends/ Berends en in het bijzonder Koos ‘Johnny’ de Visser. Laatstgenoemde heeft na de repatriëring nog contact gehouden met mijn grootvader, doch is dit na enige tijd verwaterd.

K.P. 'Slappe' en Koos de Visser, Malang 1951

Daar gaan we:

  • Wat betekent K.P.?
  • Wie kent mannen van deze eenheid?
  • Wat gebeurde er in Malang 1951?
  • Waar zijn A. de Groot, 'Klokke', A. Vogelensang, de Vries, Lt. Barends/ Berends en Koos 'Johnny' de Visser?

Weet u iets? Mail Calvin:  c.krancher  @  niod.knaw.nl  (en dan zonder spaties natuurlijk) 

Calvin zoekt zijn opa: “Hij zat bij het KNIL”